Wydrukuj tę stronę
czwartek, 15 marzec 2018 08:26

W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy C?

Napisał 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Witamina C uważana jest za jedną z tych najbardziej istotnych dla prawidłowego funkcjonowania każdego ludzkiego organizmu. Tak naprawdę pełni ona w tym organizmie bardzo wiele różnych ról, a zatem całkiem słusznie powinniśmy zadbać o to, aby dostarczyć ją we właściwych ilościach każdego dnia.

43

 

Za co odpowiada witamina C?

Warto jest wiedzieć, jakie konkretne działanie przejawia owa witamina, gdyż to może nam pozwolić lepiej zadbać o jej obecność w naszej codziennej diecie. Przede wszystkim owa witamina jest kojarzona z takim aspektem, jakim jest odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Jest to bardzo słuszne, aczkolwiek na pewno nie możemy powiedzieć, że nie jest to jedyne działanie owej witaminy, nie jest to jedyny obszar, w którym jest ona ważna. Jeśli bowiem mamy do czynienia z niedoborem owej witaminy, to możemy zetknąć się z takimi objawami jak:

  • zmęczenie

  • osłabienie organizmu

  • utrata apetytu

  • bóle stawów

  • krwawienie dziąseł

Z tymi elementami możemy zetknąć się najczęściej, a za ich występowanie w głównej mierze odpowiada właśnie niedobór witaminy C.

 

Źródło witaminy C

Mówiąc o kwestii związanej z przyjmowaniem owej witaminy, musimy wskazać na konkretne produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Wielu z nas w tym miejscu wskaże na cytrynę, ale okazuje się, że tenże owoc akurat znajduje się w klasyfikacji produktów zawierających witaminę C na dosyć odległym miejscu. Faktem jest, że musimy zadbać o prawidłową podaż owoców oraz warzyw oraz owoców, gdyż to w nich znajdziemy właśnie ową witaminę we właściwych ilościach. Na które warzywa i owoce powinniśmy wskazać w głównej mierze postawić. Najlepszym źródłem tejże witaminy jest nic innego jak papryka. Najlepiej jeśli jest to czerwona papryka, aczkolwiek również zielona i żółta będzie bardzo dobra. Jak najbardziej warto także wskazać na pomarańcze, papaje, gotowany jarmuż, gotowaną brukselkę, gotowany brokuł, czarną porzeczkę, kiwi, truskawkę, gotowaną białą kapustę, mango, mandarynkę, grejpfrut, pomidory i w tym miejscu dopiero będziemy wskazywać na cytrynę. Tym samym to głównie papryka powinna znaleźć się na naszym stole jeśli zależy nam na odpowiedniej dawce witaminy C.

 

Możliwość przedawkowania

Skoro mowa jest o produktach, które zawierają w sobie witaminę C, to tym samym warto także zapytać o to, tę witaminę można przedawkować? Jeśli opieramy się tylko i wyłącznie na diecie, to zasadniczo trudno mówić o możliwości przedawkowania owej witaminy. Natomiast jeśli stosujemy różnego rodzaju suplementy, jeśli stosujemy różnego rodzaju preparaty witaminowe, to istnieje realne ryzyko przedawkowania owej witaminy. Objawia się to między innymi bólami głowy, ale możemy mieć także do czynienia z objawami ze strony układu trawiennego. Dlatego też należy mocno uważać jeśli przyjmujemy owe preparaty witaminowe, które w połączeniu z naszą dietą może powodować, że przyjmować będziemy nazbyt dużą ilość witaminy C jak i wielu innych witamin oraz minerałów, de facto niezbędnych dla każdego.

Najnowsze od 24 Płock